İletişim, Dil ve Konuşma Nedir?

Yazı Günceldir.Yazımız 2018 Temmuz ayında güncellenmiştir.
Yazıda Neler Var ?
# Hepimizin bildiği üzere insanlarla etkileşim halinde olmak hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu etkileşimi de iletişim, dil ve konuşma olarak üç boyutta inceleyebiliriz.
İletişim: Bizim zihnimizde oluşan düşüncelerimizin fikirlerimizin duygularımızın başka insanları zihinlerinde aynen ya da yaklaşık olarak canlanmasıdır. Yani iletişim bizim istediklerimizi karşımızdakine aktarmak olup, amacımızdır.
İletişim kurabilmek için bireyler arasında kullanılan araçların bir anlam ifade etmesi gerekmektedir. Herhangi bir anlam ifade etmediğini düşünürsek ve karşımızdaki kişiye amacımız doğrultusunda harekete geçiremezsek buna iletişim demek ne kadar doğrudur tartışmamız gerekir.
Dil: Belirli kodlar kullanarak toplumların birbirleri arasında iletişime geçtiği araçtır. Bu kodlar anlamlı veya anlamsız olabilmekte olup sınırsız sayıda yan yana gelebilir. Aynı zamanda milletlerin de kendileri arasında uzlaşma sağlaması gerekmektedir. Dil iletişimin amacını gerçekleştirmek için araç olup evren hakkındaki düşünceleri simgeleyen bir sistemdir.
Örneğin alfabede harfler nedensiz bir şekilde birleştiğinde kullanılan dile göre anlam ifade edebilmektedir. ‘M-a-s-a’ dediğimizde bize göre anlam ifade eder ancak İngilizce bilen bir toplum için anlam ifade etmesini istiyorsak ‘t-a-b-l-e’ seslerini yan yana getirmemiz gerekmektedir.
Türkçede kullandığımız kelimelerdeki sesler(kod) anlamsız bir şekilde yan yana gelerek toplumumuzca bir anlam ifade edecek düzeye gelebilmiştir. Bu da toplumumuzun birbiri ile iletişim kurmasını sağlamaktadır. Yani anlamsız sesler iletişim için bir araç oluşturmuştur.
İletişim kurabileceğimiz birçok yol vardır. Ancak bunlardan kolay ve pratik olması nedeniyle konuşma en çok kullandığımız yollar arasındadır. Konuşmanın haricinde jest, mimik, beden dili gibi daha birçok iletişim yollarını sayabiliriz.
Konuşma: İletişim kurmak amacıyla alt ve üst solunum yollarını kullanarak, biçimlendirilen hava ve doku titreşimleri yoluyla, amaca yönelik olarak doğal sesler oluşturma sürecini kapsayan eylemdir. Konuşmayı da iletişimi gerçekleştirmek için yapılan eylem olarak açıklayabiliriz. Konuşma 3 aşamada gerçekleşmektedir:
Resprason: Akciğerlerden nefes alma aşamasıdır. Konuşma için gerekli hava akciğerlerde toplanır.
Fonasyon: Akciğerlerden gelen havanın gırtlakta titreşerek sese dönüştüğü aşamadır. Gelen ses cızırtı şeklindedir. Ancak diğer aşamaya geçtiğinde cızırtı şekillenecektir.
Rezonanas: Sesin boğaz, ağız ve burun boşluğunda şekillenerek her insana özgü olan seslerin çıktığı aşamadır.