Otizm Nedir ? Otizm Genel Özellikleri

Otizm Nedir ? Otizm Genel Özellikleri

Otizm Nedir ?

   Otizm nedir ? Otizm, yaşamın erken dönemlerinde ortaya çıkan, etkisi yaşam boyu süren sosyal ilişkiler, iletişim ve davranış alanlarında sorunlar ile bilişsel gecikme ve sapmayla belirli, nöropsikiyatrik bir bozukluktur.

Otizmin Nedenleri

Otizm,otizm iletişim sorunları
Otizm Spektrum Bozukluğunun Sebepleri

Otizmin nedeni tam olarak bilinmese de yapılan araştırmalarda nöral yollar, sinaptik bağlantılar ve sağ Beyin fonksiyonun farklı olduğu bulunmuştur. Yapılan araştırmalarda otizm çoğul genetik faktörler ve gen-çevre etkileşimi söz konusudur.  Beyin çalışmalarında; beyin gelişim bozukluğu, beyin bağlantı bozukluğu, erken yaşta başlayan nöral bağlantı bozukluğu ve beyinde anatomik değişimler(beyin büyümesi özellikle frontal lob) farklı olduğu görülmüştür. Otizmin nedenleri arasında çevresel faktörlerin de etkili olduğu düşünülmektedir. Bunlar; ileri anne – baba yaşı, D vitamini eksikliği, enfeksiyonlar, civaya maruziyet, tarım ilaçları, aşılar, egzoz dumanı ve  beslenme gibi faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.

Otizmde Görülen Sorunlar

otizm*nedir
otizm spektrum bozukluğu belirtileri

Otizmde en önemli sorunlar iletişimsel ve sosyal alanda olmaktadır. Sosyal alanda görülen problemlerin başında şunlar yer  almaktadır; göz kontağı kuramama, sohbeti başlatma – sürdürme problemleri, tek başına oyun oynama tercihleri, sosyal pekiştireçlerden çok içsel pekiştireçlerin etkisinde olması, ilgide sınırlılık, aşırı duyusal tepki ya da tepkisizlik, rutinlere aşırı bağlı olma, yeni girilen ortamlara çekingenlik, korkusuzluk, nesnelere uygun olmayan bağlılık, temas ihtiyacı ve kendini doğuran davranışlar görülür.

Otizmin iletişimsel alanında görülen en büyük problem yaklaşık üçte bir otizmlinin konuşmayı işlevsel olarak kullanamamasıdır.  Dil ediniminde bir gecikme görülmektedir. Edinilen dil becerileri sonradan kaybedilebilir. Dilin beş bileşeninden özellikle pragmatik dediğimiz kullanım bilgisi ve semantik yani dilin anlam bilgisinde problemler yaşamaktadır. Yapılan araştırmalarda otizmli bireylerin sözcük hazinesinin yaşıtlarına göre daha az olduğu görülmüştür. Bunun yanında iletişim alanında görülen diğer sorunlar şunlardır; İfadelerin tekrarlayıcı şekilde kullanımı, sınırlı sözcük dağarcığı, iletişimi başlatma sürdürmede görülen problemler, anlaşılır olmayan sözcükler, iletişimin gerçekleştiği ortama uygun olmayan ifadeler ve konuşma yerine bağırma çağırma çığlık atma gibi davranışların görülmesi otizmli  bireylerde iletişim alanında görülen problemler arasında gösterilebilir.

Otizm de Erken Dönemde Görülen Belirtiler

Otizm erken dönemde kendini bazı gecikmeler yada olağan dışı şeyler ile gösterebilir. Bunların en önemlileri babıldamanın olmayışı ya da seyrek oluşu, konuşanın yüzüne bakılmaması, ebeveynin sesine yanıt vermemesi, anormal yüksek tonda ciyaklama, karşılıklı gülümsemenin olmaması, dokunma ve diğer duyusal uyaranlara karşı aşırı veya az tepki, atipik göz kontağı kurması (gö kontağı kuramaması yada sürdürememesi) ve  jest, mimiklerde görülen farklılıklar gibi belirtilerdir. Bu tür belirtiler görüldüğü zaman bir uzmana başvurulmalıdır.

9-30 Ay Arası  Kırmızı Işıklar!!!!!

  • Gülümsemeye yanıt, az veya hiç karşılık vermez.
  • Kendisiyle konuşulduğunda konuşan kişinin yüzüne bakmaz veya az bakar.
  • İlgilendiği olay veya nesneye işaret ederek başkası ile ilgisini paylaşmaz.
  • Etkileşime girmek zordur.
  • Spontan taklit yetersizdir.

Ayrıca,

Otizm erkeklerde daha sık görülmektedir ancak kızlarda da görüldüğü zaman erkeklere göre  daha ağır  olabilmektedir. Otizm temelde bir ayna nöron hastalığıdır yani karşısındaki kişinin duygu ve düşüncelerini anlayamazlar. Niyet okuma becerileri zayıftır. Empati kuramazlar. Otizmli bireylerin takıntıları bulunmaktadır. Bazı otizmli bireylerde ışığa karşı  bazıları  ise sese karşı duyarlılıkları fazladır. Otizmli çocuklarda dil kazanım aşamaları normal gelişim gösteren çocuklardan farklı olarak gelişir, normal gelişim gösteren çocuklardaki dil kazanım aşamaları için yazdığımız yazıya burdan ulaşabilirsiniz. Dil kazanım aşamaları

Kaynakça: Üsküdar Üniversitesi Ders Notları

Share This

Leave a Comment

error: Yazı korunmaktadır. Lütfen alıntılamalar için iletişime geçiniz.