SSI-4 (KEŞİDA-4) Kekemelik Şiddet Değerlendirme Aracı

Yazı Günceldir.Yazımız 2018 Temmuz ayında güncellenmiştir.
Yazıda Neler Var ?
SSI-4 (KEŞİDA-4) Kekemelik Şiddet Değerlendirme Aracı klinik ve araştırma amaçlı olarak kullanılabilen norm referanslı geçerlilik ve güvenirliği ortaya konmuş bir araçtır. Kekemelik sorunu olan bireylerde kullanılır.
Uygulama süresi yaklaşık 30 dk dır.
SSI Riley tarafından 1972 ve 1994 yıllarında revize edilmiştir. Son olarak Riley 2009 yılında SSI-4 adı altında revize etmiş ve geçerlilik, güvenirlik çalışmalarını yapmıştır. Türkçe uyarlaması 2014 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde Ayşe MUTLU tarafından yapılmıştır. Çevirinin standardizasyon çalışmasının 48 denek üzerinde denenmesi sonucunda güvenirliği ortaya konmuştur. Hatta çalışmada test edilen güvenirlik Riley tarafından 2009’da SSI-4 için yapılan güvenirlik çalışmalarından daha güvenilir çıkmıştır. (Bkz: MUTLU, A., Keşida-4 Türkçe Uyarlama Çalışması (2014).
SSI-4 Türkçe adı ile KEŞİDA-4 aracını Dil ve Konuşma Terapistleri kekeleyen bireyin kekemelik şiddetini belirlemek için uygular.
SSI-4 Türkçe adı ile KEŞİDA-4 test aracı okuma bilen yada bilmeyen çocuk, yetişkinlerde neredeyse tüm yaş aralıklarına uygulanabilecek bir testtir.
SSI-4 Türkçe adı ile KEŞİDA-4 test aracı bireyde bulunan kekemeliği 4 boyutta ele alır.
- Kekeleme Frekansı
- Kekeleme Süresi
- Eşlik eden davranışlar (Fiziksel davranışlar)
- Konuşmanın Doğallığı
Kekemelik Frekansı
Kekeleme frekansında bireyin kekeleme sıklığını bulmak için kullanılır. Okuma bilen ile bilmeyen bireyler için ayrı değerlendirme değerlendirme yapılır. Okuma bilmeyen bireylerde yalnızca konuşma frekansına bakılır. Bilen bireylerde ise hem okuma hem de konuşma frekansına bakılarak hesaplama yapılır. Toplam 3 er kez uygulama yapılı. Uygulama sonuçlarının ortalamsı alınır. Alınan ortalamanın yüzdesi hesaplanır. Son olarak altta bulunan tablodaki karşılık gelen puan alınır. Bu puan test için kullanacağımız Frekans puanıdır.
Kekemelik Süresi
Kekemelik süresi en uzun kekemelik sürelerinin toplamının onda biridir. Bulunan değerin puan karşılığı alttaki tablodan bulunur.
Eşlik Eden Davranış
Kekelemeliğe ek olarak yapılan fiziksel davranışlardır.
SONUÇ
Uygulama sonucunda bulunan puanlar test aracındaki değerlendirme sayfasına doldurulur. Daha sonra testin değerlendirme işlemi yapılır. Çıkan sonuca göre okul öncesi çocuklar, okul çağındaki çocuklar ve yetişkinler olarak üçe ayrılan tabloda karşılık gelen puan değerine göre kekemeliğin şiddeti bulunmuş olur.
KAYNAKÇA
Ayşe MUTLU, (2014) SSI-4 Keşida Türkçe uyarlaması
Emrah CANGİ, (2015) Kronik kekemelikte Tele-terapinin etkililiğinin kontrollü incelenmesi.
Kekemelik hakikaten insana çok zorluk çıkaran bir sorun. Birçok yerde kekemeliği tamamen tedavi ettiğini ve bu sorunu ortadan kaldırdığını idda eden kişiler/kurumlar var. Ancak bu ne kadar mümkündür ? İlköğretimden bir arkadaşımın kekmeliği vardı. Onunla bu konu hakkında hörüştüğümde kdndisinim bir uzmana gittiğini uzman vasıtasıyla egzersiz eğitimlerini yaptığını ve egzersizlere devam ettiği sürece bunun faydasını gördüğünü söylemişti. Fakat bu temrlli bir çözüm değilmiş. Egzersizleri bıraktığında kemeliğinin tekrar aynı seviyelere yükseldiğini söylemişti. Acaba gerçekten kekemelil temelli halledilebilen bir sorun mudur ?
Merhaba,
Öncelikle kekemelik kalıcı ve geçici olabilir. Eğer 6 aydan fazla zamandır devam ediyorsa kronik kekemeliğe yani kalıcı kekemeliğe dönüşmüş olabilir. Piyasada insanların bu yönlerinden faydalanarak bazı kurum, kuruluş veya şahıslar ’14 GÜNDE KEKEMELİĞE SON’ gibi uygulamalar yapmaktadır. Bunlar kesinlikle inanılmaması gereken sahtekarlıklardır. Kekemelik kişiden kişiye değişim göstermektedir. Temelli bir çözüm veya var olan sorunu en alt düzeye indirmek gibi uygulamalar yapılabilmektedir. Eğer böyle bir sorununuz var ise ilk önce bir Dil ve Konuşma Terapistine görünmenizi tavsiye ederiz.
[…] için en iyi yöntem ne olacağı terapistin detaylı değerlendirmesi sonucu şekillenmektedir. (SSI-4 Kekemelik Değerlendirme Aracını Okudunuz mu ?)Kişinin bireysel farklılıkları dikkate alınarak bir terapi planı oluşturulmaktadır. […]